top of page
  • Writer's pictureAdmin

Ovo je pravi razlog zbog kojeg je Konaković napustio stranku

Elmedin Dino Konaković, premijer Kantona Sarajevo, napustio je SDA, a zajedno s njim to će učiniti još desetak interesno povezanih osoba iz Skupštine KS i općinskih vijeća u sarajevskim općinama.


To će biti još jedan udar iznutra na najjaču bošnjačku stranku SDA, a nanesenu štetu još je teško procjenjivati.

Nikome nije baš najjasnije zbog čega se Konaković, koji je imao očiglednu perspektivu u SDA, odlučio na ovaj korak. Jedni će reći da je u pitanju puki karijerizam, želja da bude „glavni“ po svaku cijenu makar i na lokalnom nivou. Drugi će tvrditi da riječ o ego-manijaku koji ne trpi ni najmanju kritiku na svoj račun i koji nije sposoban da prihvati bilo čije mišljenje koje se ne poklapa s njegovim. Biće i onih koji je povjerovati onome što Konaković nudi kao zvanično obrazloženje za napuštanje SDA, da se bori protiv korumpiranog sistema, uticaja lokalnih klanova, kriminala itd…Mada će, sudeći po komentarima na društvenim mrežama takvih biti najmanje, jer na Konakovićevu nesreću u sarajevskoj čaršiji se sve zna, pa i o tome šta je radio u vrijeme dok je upravljao KK Bosna, dobijao stotine hiljada maraka od Lutrije BiH za vlastiti projekat sportskog lista i portala Sport Centar, dugovima koji su ostali iza njega, propalim brakovima, ali i onom sadašnjem u kojem, prema dobro upućenim, Dino gotovo bespogovorno sluša „političke savjete“ supruge Dalije.

U svemu ovome vjerovatno ima pomalo istine. No, ništa od toga nije cijela istina, niti je išta od nabrojanog pravi i suštinski razlog zbog kojeg je Konaković odlučio (ili bio primoran !) da pokuša oslabiti poziciju SDA.

Pravi razlog, tvrdi dobro upućeni sagovornik Glasa Istine, leži u odnosu Dine Konakovića i – Izeta Rađe. Upravo je Rađo „zaslužan“ što je Konaković povukao ovakav potez i napustio SDA. I nimalo slučajno u ovom trenutku, kada se BiH, a naročito Bošnjaci, nalaze u veoma složenoj situaciji, izloženi udarima iz susjedstva i Rusije.

O tim razlozima, nešto kasnije. Prije toga, nekoliko detalja o Izetu Rađi.

Za eventualno neupućene, Izet Rađo je bivši dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) Univerziteta u Sarajevu. To je onaj fakultet kojeg je u rekordnom roku, polažući i po 10 ispita za 13 dana u poznim godinama završio Konaković. Upravo je Izet Rađo Konakoviću „završavao fakultet“. I ne samo njemu. Nermina Muzura, Rađinog studenta i svog prijatelja Konaković je „oktroisao“ na poziciju direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo triput mijenjajući odluke Vlade KS.

Osim što mu je pomogao da stekne diplomu, Izet Rađo je Dini Konakoviću pomogao i za potrebe predizborne kampanje:

„Meni se jako dopada Dinin karakter i imam iskustva u radu s njim. On je mladi čovjek pripremljen za vrijeme u kojem živimo, posjeduje sve alate, ima viziju, želi da promovira promjene i, što je vrlo važno, smatram da je on, po svim svojim karakteristikama i onome što je do sada uradio, jedan od kvalitetnih mladih lidera. Ja ga doista podržavam i imam povjerenja u njega. Ono što BiH nedostaje, ima Dino Konaković, on ima strast i želi da promijeni stvari, procese i ljude“, rekao je tada o Konakoviću Izet Rađo.


Ko je STVARNO Izet Rađo čiji studenti prave strelovite karijere i dolaze na neke od ključnih pozicija u politici i društvu? Osim što je dekan FASTO-a, Izet Rađo je i Veliki majstor Velike masonske lože u Bosni i Hercegovini! Poznato je da je ovo tajno društvo u godinama nakon rata razgranalo svoju mrežu i u našoj zemlji.

137 views0 comments

コメント


bottom of page